alkuperäinen julkaisuajankohta: maanantai 3. maaliskuuta 2014
Uskalsin viimein kokeilla jotakin muutakin kuin vakivoikkarin tekemistä. Uudet päästäsävelletyt täytteet kokeilussa ja samalla perusohjetta siihen, miten saa hyvän voileipäkakun aikaiseksi. Ei se ole niin vaikeaa kuin mitä kylillä kuulee :)
Ensimmäisenä tarvitaan värkit:
* Leipää (paahtoleipä, limppu, mikä vaan maistuu. Tässä käytin Vaasan Isoa moniviljapaahtista)
* Savulohta
* Creme Bonjour Savulohi & piparjuuri
* Creme Bonjour Yrttitarha
* 1 sitruuna
* Tuoretta tilliä
* Majoneesia
* 1 prk ranskankermaa
* 1 prk kermaviiliä
* kostutukseen maitoa (tai vettä, miten vaan)
Sit aloitetaan: Leikataan paahtiksista reunat pois. Jos satuit ostamaan kokonaisen limpun, leikkaamattoman, voit veistellä siitä reunat ja leikata sen suoraan 3 osaan pituussuunnassa.
Kokeile, montako palaa valitsemallesi alustalle menee - mulla mahtui änkemällä neljä, helposti kolme. Laitoin siis 3,5, jotta saan leivät menemään seuraavalla kerroksella eri kohtiin ja kakusta tulee vakaampi. Tämän pohjakerroksen mittailun tehtyäni leikkasin pari lisäviipaletta reunattomiksi jotta sain riittävästi leipää joka kerrokseen (10,5 palaa kaikkiaan)
Sitten sotkemaan! Eli täytteiden tekoon. Kippaa kippoon savulohi & piparjuuri -bonjour ja kermis perään. Silppua joukon jatkeeksi savulohta - varmista ettei siinä ole ruotoja! Ja heitä mössöön. Lusikalla rajumman puoleisesti sekoittaessa se kalakin sieltä menee mukavaksi silpuksi joka tapauksessa. Tadaa! Ensimmäinen täyte valmis. Halutessasi voit heittää ruokalusikallisen tai pari majoneesia sekaan, sillä saa mönjää hiukan notkeemmaksi ja ainahan siitä hiukan makuakin irtoaa. :)
Toka täyte: Uus kippo, sinne yrttitarha -bonjour ja ranskankerma. Silppua sitten tilliä aika reilusti mukaan. Laitoin ite helposti noin kolmanneksen tosta mun koko kasviksestani (kaupasta ostettu ruukkutilli, tämä oli varsin tuuheaa sorttia). Majoneesia voi heittää tännekin, hyvä jatke ja notkiste. Pakko ei ole. :D Puolita sitruuna, siemenet pois ja purista toinen puoliska kokonaan sekaan. Toisella puolikkaalla lähdetään sit jo hienosäätöön - mun mielestä anto kivan raikkauden siihen, joten puristin toisestaki puolikkaasta ehkä puolet mehuista ja maistelin välillä, lisäsin tilliä jos oli tarvis ja sillee. :) Sekoittelua niihin väleihin kun siltä tuntuu, kunhan lopputulos on semmonen ettei siel oo yhtäkkiä puolikasta purkkia bonjouria yhtenä kimpaleena. :) Tasaisuus kunniaan! Jos on turhan raskaanoloista sekoittaa vielä sitruunamehunkin jälkeen, voi majolla pehmentää.
Tositoimiin, eli täyttämiseen; kostuta ensin maidolla (tai vedellä) ne alimmaiset leivät. Laitoin alempaan kerrokseen tätä jälkimmäistä täytettä, mutta sillä ei oo mitään merkitystä kumpaa laittaa kumpaanki kerrokseen. :D Reilusti täytettä, pieni tasoitus lusikanpohjalla vaikka siinä heti ja sit toinen kerros leipää päälle. Mun pohjimmaisessa kerroksessa oli vasemmalta "lukien" ensin kolme kokonaista leipää ja sit se puolikas, joten tokaan kerrokseen laitoin eka puolikkaan ja sit ne kolme täyttä. Jos leipien saumat osuu samoihin kohtiin, kakku halkeaa tai kallistuu irti niistä kohdista helpommin. Suosittelen siis tätä mun tyyliä mielummin :) Jos käytät vaikka neljää täysikokoista leivänpalaa, voit silti halkaista niistä yhden ja sijoittaa palat eri kohtiin eri kerroksissa.
Uusi leipäkerros taas kostutetaan kevyesti millä ikinä liemellä kostutatkaan, tässä siis maito:
Ja koska en huomannu ottaa vaihekuvia sen tarkemmin edellisestä kerroksesta täytettä, tässä toisesta, mutta hommassa ei ole mitään eroa: Ensin isot lusikalliset päälle, sit tasotetaan lusikan pohjalla, lisätään jos tuntuu siltä jne..
Sit jos haluat ja täytettä on reilusti vielä, voi tähän kohtaan laittaa taas kerroksen ja lisää täytettä, mutta mä pistin kannen tähän kohtaan. Eli viimeinen kerros leipiä ja vähän reilumpi kostutus päälle (alemmat kerrokset saa kosteutta hiukan niistä täytteistä, mutta kansi ei). Sit koko komeus elmukelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin imemään makuja hetkeksi (tämä oli tunnin mut yleensä tapaan pitää yön yli / useita tunteja, jolloin sitä täytteen makua on siinä leivässäkin mukavasti). Päälle voi laittaa painon, kirjan tai maitopurkin tai mitä ny tykkää. :D
Sit hetki lepoa tai muuta hääräämistä ja palataan takasin kakun pariin myöhemmin. Otetaan se pois kaapista ja koska painon alla se on littaantunu hiukan, voi olla syytä käsin muotoilla pursunneita täytteitä ja oikoa kulmia ennenkö ottaa kelmun pois. Sit laitetaan päälle ohut kerros majoa tai jos tahtoo niin jommasta kummasta bonjourista voi tehdä myös kuorrutteen joka pinnalle (mulla oli vaan yks kumpaakin, joten laitoin majoo päälle. Näistä bonjoureista oisin laittanu päälliseksi joko 1prk kermistä + bonjour tai sit ranskankermapurkki + bonjour - 1prk+1prk kumminkin).
Koristeluun kannattaa laittaa esiin niitä makuja mitä siellä sisälläkin on, jottei jää epäselväksi. Mä siis nätisti koitin irrottaa kalasta palasia ja ladoin ne tohon ja väliin tilliä. Koska puristin vaan vähän mehua siitä toisesta sitruunanpuolikkaasta, otin viipaleen melkein ehjää hedelmälihaa siitä ja pilkoin pienemmiks ja heitin kans tohon päälle :) Reunoille ois voinu toki laittaa päällystettä, jompaa kumpaa täytettä, salaatinlehtiä, kurkkua, ihan mitä vaan mut en jaksanu alkaa takuta asettelemisen kanssa. ^^
Sit mietitään et mitäs noiden ylijääneiden kanssa.. Reunat kulhoon ja täytteet toisiin ja tarjolle! Maistuu ^^ Tokihan noita voi ihan muutenkin leivän päälle heittää, mut tälleen tulee ainaki reunuksetki syötyä (vaikka ei muutoin kelpaiskaan). :)
Toivottavasti edes joku saa uskalluksen tai innonpuuskan tästä ja kokeilee. ^^
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti