10 joulukuuta 2014

Karkkipapereiden uusi elämä!

Viimein tuli tätäkin uskallettua kokeilla.. karkkipaperipussi! Selailin ohjeita edes takaisin, mutta en oikein saanut mistään kiinni. Kokeilin ensin Hipun ohjeen tyylillä Emman karkkipaperipussiohjetta apuna käyttäen. Lisäksi menin vähän sekoilemaan kulman ompelun kanssa, kun alkoi mennä hermot kiukuttelevaan ompelukoneeseen. Tulos oli ensiyritykseksi ihan ok; 


Uusi päivä ja uusi yritys siis. Lisäsin sovellettujen ohjeiden listaan vielä Mansikkasutun ohjeen ja lähdin yrittämään yksinkertaistettuna Hipun mallin mukaista pussukkaa. 

Hieman huomioita:
- Jos yhdistelet eri karkkien papereita, tarkista koko! Juliat ja Pihlajat eivät olleet saman kokoisia..
- Vahapintaiset paperit (kuten Pihlaja) sulavat pinnasta hieman pilkkuisiksi silittäessä, joten käytä valkoista tukikangasta! Omani oli harmaata ja sulat paikat näyttää likaiselta sen takia.
- Ompele sukkelasti. Paperit ei tartu silitettävään tukikankaaseen kovin tiukasti!
- Varmistele joka välissä, ettei muovi luista sivuun - sen nupittaminen ja siten rei'ittäminen tekee siitä helpommin hajoavan. :/

Lätkin ensin kahta vierekkäin tukikankaalle ja silitin niitä hieman kiinni, jotta loppujen latominen olisi helpompaa. Kun sain tehtyä leveyden ja pituuden määrittävän keskikaistaleen, merkitsin tukikankaaseen kylkiviipaleet ja leikkasin sen muotoon. Sitten leikkelin kylkipaloille sopivat palat karkkipaperista: Tokassa kuvassa näkyy numeroilla mihin kohtiin noi yhden karkkipaperin päädyt tuli. Sit siliteltiin nekin kuntoon:


Ompelu, sukkelaan. Mulla ainakin jäi tosta reunalisäkkeistä ylimäärästä, niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Tämä siksaksokkelo yrittää olla malli miten nuo voi tai kannattaa tai ainakin miten mä ompelin ne kiinni. Selitys kuvioinnille: Mustasta |--> nuolesta lähtien reunat kiertäen (liima ei tarttunu hirveän hyvin noihin pikkuviipaleisiin), jotta mahdollisimman moni paperi olis kiinni tukikankaassa. Sitten sinistä linjaa, jotta kaikista papereista ainakin yksi reuna olis kii kankaassa. Sitten vihreää linjaa neliönmallisesti kummastakin päästä ja lopuksi keltaisia linjoja, niin kaikki on kasassa. Takaa näyttää tältä:


Sit leikellään kristallimuovista ja vuorikankaasta samanmalliset palaset. Sit vetskari kiinni, tarkkuutta reunan kanssa, jotta karkkipaperi tulee ommelluksi kiinni myös. Muovi liikahtaa tosi helposti vinoon, joten se kannattaa kevyesti nupittaa reunoilta. 


Tarkistus että kaikki pysyy linjassa!


Kappaleen tulisi näyttää molempien vetskarin reunojen ompelun jälkeen jotakuinkin tältä:


Käännä työ niin, että vuori on päällimmäisenä, eli niinkuin valmis pussi olisi käännetty ympäri. Jotakuinkin näin:


Ompele pitkät reunat, kyljet vetoketjuun saakka. Tarkista, että päädystä pilkottaa karkkipaperi kummaltakin puolelta. Kuvassa näin on ainakin tuossa alussa. :)


Toisen reunan kanssa taisin ajaa liian lähellä reunaa, joten piti tehdä korjausliike. Parempi tässä vaiheessa, kuin jos kääntäisi ja muovi ponnahtais välistä pois ja mahdollisesti repeytyis (näin kävi ekan pussukan kanssa :/).


Seuraavana ommellaan kulmat umpeen.


Sit taas tarkistetaan et mentiin riitävän pitkältä, en oo yhtään hyvä näiden kulman ompeluiden kans..Koko hoito tulisi olla jotakuinkin tämän näköinen:


Kuvassa siis vetoketju auki ja alaspäin, ulkopinta näkyy sisällä. :)

Leikellään ylimääräiset kulmista ja käännetään ympäri. Tadaa!